Crostini z Brie de Meaux, figami w syropie brandy i cebulkami borettane

Zanim przeczytacie nasz przepis ostrzegamy i uprzedzamy – te crostini uzależniają i naprawdę nie da się im oprzeć! A co to w ogóle są Crostini? Te małe, chrupiące kanapki, to jedna z najbardziej znanych włoskich przekąsek, idealnych na spotkania z przyjaciółmi, jako przystawka lub przekąska do wina, np. podczas aperitivo.

Crostini i Brie de Meaux - dobrze dobrane towarzystwo

Podstawą dania jest dobrze wypieczona bagietka, która musi być na tyle chrupiąca, aby utrzymać ciężar dodatków, ale jednocześnie miękka i delikatna w środku. Świeżą i autentyczną bagietkę oczywiście kupicie w FAVO! Podczas zakupów nie zapomnijcie o głównym aktorze tego przepisu – Brie de Meaux, francuskim serze o charakterystycznej kremowości i delikatnej orzechowej nucie. Doskonale łączy się on z karmelizowaną figą, której słodycz przełamuje subtelny aromat brandy. Cebulki borettane, duszone w occie balsamicznym, dodają chrupkości, kontrastu i głębi smaku, a krem balsamiczny z rozmarynem nadaje temu zestawowi eleganckiego wykończenia. Oj ależ to będzie pyszne!

Przepis na crostini z dodatkami

Porcje: 12 crostini
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

½ bagietki (12 kromek)

150 g Brie de Meaux (1009)

6 fig w syropie z brandy (lub świeżych fig, duszonych w 1 łyżce brandy i odrobinie miodu) (5905515241083)

12 małych cebulek borettane w occie balsamicznym (8004980045824)

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine (80053835)

1 łyżka kremu balsamicznego z rozmarynem (8036622240632)

1 gałązka świeżego rozmarynu

Szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

Pokrój bagietkę na 12 kromek o grubości około 1,5 cm. Skrop je oliwą z oliwek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, aż staną się lekko chrupiące.

W międzyczasie pokrój brie w grube plastry, figi przekrój na połówki, a cebulki posiekaj na cienkie plasterki. Tak, wiemy, że część brie zniknie zanim trafi na crostini, dlatego zalecamy kupienie jego nieco większej ilości!

Na każdej wstępnie podpieczonej kromce bagietki połóż plasterek Brie de Meaux, połówkę figi oraz kilka cienkich plasterków cebulki borettane. Posyp całość igłami świeżego rozmarynu i włóż crostini z powrotem do piekarnika.

Piecz przez kolejne 5-7 minut, aż ser zacznie się delikatnie topić, a figi i cebulki skarmelizują. Po wyjęciu z piekarnika oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem i delikatnie skrop kremem balsamicznym z nutą rozmarynu.

Dodatkowe informacje:

Crostini najlepiej podawać na ciepło, kiedy ser jest jeszcze miękki i kremowy. Idealnie komponują się z kieliszkiem czerwonego wina, np. Pinot Noir lub Merlot. Jeśli przygotowujesz je wcześniej, odgrzej je krótko w piekarniku przed podaniem, aby zachować ich pełnię smaku. Pozostałe figi i cebulki mogą być świetnym dodatkiem do deski serów lub sałatek!

Produkty użyte w tym przepisie

Przyprawy

Pieprz Czarny Ziarnisty

31,00  / 90g
Nabiał

Brie De meaux

9,90  / 100g
Powiadom o dostępności
Oliwy

Oliwa z Oliwek Extra Vargine

94,90  / 1000ml
Przetwory

Cebulki Borettane w Occie Balsamicznym

19,00  / 840g
Przetwory

Figi w Syropie z Nutą Brandy

24,90  / 200 g

Zobacz podobne przepisy

Carpaccio wołowe z bresaoli z oliwą truflową, serem Bleu di Bufala i kaparami

Carpaccio to ikoniczna włoska przystawka, której historia rozpoczęła się w Wenecji w połowie XX wieku. Danie zostało stworzone przez Giuseppe Ciprianiego, założyciela słynnego Harry's Bar, dla hrabiny Amalii Nani Mocenigo, która potrzebowała lekkiej, niskotłuszczowej diety.
Poznaj przepis

Kremowa polenta z szafranem i truflami

Polenta to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które przygotowuje się z mąki kukurydzianej lub drobno mielonej kaszki kukurydzianej, przez wieki było podstawą diety w północnych regionach Włoch. Dzięki swojej uniwersalności, z czasem zyskała uznanie w całym kraju, a jej przygotowanie stało się sztuką łączącą prostotę z wyrafinowaniem.
Poznaj przepis

Crostini z Brie de Meaux, figami w syropie brandy i cebulkami borettane

Zanim przeczytacie nasz przepis ostrzegamy i uprzedzamy - te crostini uzależniają i naprawdę nie da się im oprzeć! A co to w ogóle są Crostini? Te małe, chrupiące kanapki, to jedna z najbardziej znanych włoskich przekąsek, idealnych na spotkania z przyjaciółmi, jako przystawka lub przekąska do wina, np. podczas aperitivo.
Poznaj przepis

Zakupy możesz również odebrać osobiście w naszym sklepie:

Godziny odbioru:
pon-sob.: 8:00-22:00

Dziękujemy za wysłanie wiadomości. Nasz zespół będzie się w Tobą kontaktował!

×